Recepten Vet

Decadente chili-olie uit Taiwan

maandag, maart 5, 2018
Decadente chili-olie uit Taiwan

Berg je maar, dit is misschien wel de meest fantastische chili-olie die je ooit proeft. Dat is weinig bescheiden van mij. Maar dit is dan ook hét potje dat sneller leeg gaat dan ieder andere. Hij blijft vurig en pittig en ontwikkelt naar verloop van tijd een steeds lekkerdere sinaasappelgeur. Het is dé smaakmaker over zelfgevouwen dumplings in Vet, maar eigenlijk overal wel lekker op. Op soep, over rijst, als vreemde twist in je bolognesesaus, bijzonder lekker op de gefrituurde spareribsoep…. De opties lijken eindeloos. Snel een potje maken dus.

Decadente chiliolie

 • 250 ml rijstolie
 • 100 g gemberwortel, in dunne plakjes
 • 2 steranijs
 • 6 teentjes knoflook, gepeld
 • 2 kaneelstokjes
 • 1 tl venkelzaad
 • 25 g gedroogde chilipeper
 • 3 el sichuanpeperkorrels
 • 1 el zwarte peperkorrels
 • fijngeraspte schil van 1 biologische sinaasappel
 • 1 el sojasaus
 • 2 tl zout

Doe de rijstolie met plakjes gemberwortel, de steranijs, knoflook, kaneelstokjes en het venkelzaad in een steelpan. Verhit het rijstoliemengsel op middelhoog vuur tot er bubbels beginnen te ontstaan aan het oppervlak. Zet dan het vuur heel laag en laat 30 minuten zachtjes trekken. Let op dat de knoflook niet verbrand. Vis die er eventueel eerder uit.

Maal in een kleine keukenmachine (of de hakmolen van je staafmixer, of in een vijzel) de gedroogde chilipeper, sichuanpeperkorrels en zwarte peperkorrels tussen grof en fijn in. Je wilt ze kleiner, maar het moet geen poeder worden. Doe het in een glazen pot.

Pro-tip: je kunt de gedroogde chilipeper ook eerst even wat fijne snijden of knippen

Zeef daarna het rijstoliemengsel door een fijne zeef in de pot met gedroogde pepersoorten.
Voeg dan de sinaasappelrasp met de sojasaus en het zout toe. Laat de pot minimaal een dag staan, maar liever nog wat langer.

Bereiden: ca. 35 minuten
Laten intrekken: minimaal 1 dag

FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING MAAIKE KOORMAN FOODSTYLING JESSICA LEK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *