Recepten Vet

Friet voor luie mensen

maandag, maart 5, 2018
Friet voor luie mensen

Als je eenmaal frieten op deze manier gemaakt hebt, frituur je ze altijd op deze manier. De aardappels garen in de tijd dat de olie opwarmt en starten daarna langzaamaan met het vormen van een goudbruine korst. Deze frieten zijn heel lekker naast de gefrituurde uienringen en dippen heel lekker weg in de geroosterde knoflookaioli die allebei in Vet staan.

Friet voor luie mensen zoals ik

  • 1 kg semivastkokende aardappels
  • vet naar keuze, om in te frituren
  • zout en peper

Snijd de aardappels in frieten van 1 cm dik. Niet dikker, niet dunner. Was de frieten in een grote bak met water. In een vergiet spoelen mag ook, maar doe dit dan wel zeker 5 minuten. Overtollig zetmeel zorgt voor slappe friet. Dep de frieten daarna droog op wat keukenpapier.

Vul een wok of andere grote pan met je vet naar keuze. Doe de frieten erin en zorg dat ze onderstaan. Zet op een grote kookpit op middelhoog vuur en laat de pan zo z’n gangetje gaan. Na 15 tot 20 minuten begint er het een en ander te borrelen. Vanaf dan wil je in de buurt van de pan blijven. Het duurt dan nog ongeveer 5 minuten tot de friet goudbruin wordt. Schep de friet met een schuimspaan uit de pan en geef een tik op de rand van de pan om overtollig vet van de friet af te schudden. Laat de friet verder uitlekken op keukenpapier. Breng direct op smaak met zout en peper.

Tip: Ook verslavend lekker met eendenvetmayonaise, bestrooid met wat shisozout.

FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING MAAIKE KOORMAN FOODSTYLING JESSICA LEK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *