Recepten Vet

Mascarponesoftijs met granaatappelmelasse

maandag, maart 5, 2018
Mascarponesoftijs met granaatappelmelasse

Toen ik als kind roomijs at, deed ik dat graag met veel slagroom. Vooral omdat ik het ijs dan met een lepel doorklop en het daardoor zachter en luchtiger wordt. Softijs in een schaaltje. Inmiddels wat volwassener maak ik m’n softijs nu van mascarponeijs. Een dun straaltje granaatappelmelasse bijt door het romige ijs waardoor het iets lichter smaakt en je ervan wilt blijven eten. En vooruit, wie wil doet er daarna nog een extra dot slagroom op.

Mascarponesoftijs met granaatappelmelasse

  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 blikje gecondenseerde melk à 397 g
  • 400 ml melk
  • 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
  • 500 g mascarpone
  • 4 ijshoorntjes (optioneel)
  • 100 ml granaatappelmelasse (Midden-Oosterse supermarkt)
  • 50 g groene pistachenootjes, fijngehakt
  • ook nodig: spuitzak met 12 mm stervormige spuitmond

Leg de gelatine in een schaaltje met water en laat deze in 10 minuten zacht worden.

Verwarm in een steelpan de gecondenseerde melk met de gewone melk, vanillemerg en het vanillestokje. Het mengsel hoe niet te koken, maar de damp moet er wel vanaf komen (zo’n 80 °C.) Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer door het melkmengsel tot de gelatine is opgelost. Laat iets afkoelen.

Roer in een grote kom de mascarpone al wat losser met een mixer. Vis het vanillestokje uit het melkmengsel. Giet het afgekoelde melkmengsel (je moet inmiddels je vinger er zonder ‘m te verbranden in kunnen steken) erop en klop op hoge snelheid door. Zodra het mengsel egaal en luchtig is, schep je het in een grote plastic bak die ‘t liefst niet heel diep is. Laat het mengsel in 4 uur bijna bevriezen in de diepvries.

Neem daarna uit de vriezer en kerf er tot op de bodem kruislings lijnen in zodat je een rasterwerk krijgt. Laat 1 nacht helemaal bevriezen.

Haal het ijs uit de bak en doe de blokjes in een keukenmachine of in de hakmolen van je staafmixer (voor kleine porties). Blend in 2 minuten helemaal door tot het de structuur heeft van softijs.

Doe de spuitmond voorin de spuitzak en schep het ijs daarin. Knip het puntje van de spuitzak en spuit het ijs in hoorntjes of voorgevroren schaaltjes. Schenk er een beetje zoetzure granaatappelmelasse overheen en bestrooi met de fijngehakte pistachenootjes. Eet direct.

Invriezen 1 nacht, bereiding ca. 30 minuten

FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING MAAIKE KOORMAN FOODSTYLING JESSICA LEK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *