Sous-vide

Hoe ik een ‘sous-vide’ fanatiekeling werd

vrijdag, november 22, 2019
Hoe ik een ‘sous-vide’ fanatiekeling werd

Het was dezelfde periode vorig jaar. Net als dit jaar stroomde mijn huis vol met bladeren die ik meenam onder mijn schoenen vanaf het balkon. De uitnodigingen voor decadente decemberdiners vlogen Whatsapp binnen. Collega-auteurs baarden het ene na het andere magnum opus voor in de kookboekenkast. En mijn mailbox stroomde vol met Black Fridaydeals. Een mail sprong eruit.

De mail probeerde mij (succesvol) iets te verkopen: een sous-vide staaf. Een apparaat ‘that takes the guesswork out of cooking’. Koren op het molentje van deze hobbykok. De Amerikaanse leuzen kregen nog meer overtuigingskracht door de foto’s van supersappige rozerode steaks, perfect ‘gepocheerde’ eitjes en glazige kipfileetjes met een goudbruin huidje. Dat wilde ik wel. Ik betalen, zij versturen, ik niet thuis, zij nog eens proberen, ik wel thuis en toen kon ik los.

In de maanden erna waren het vooral kipfilets, varkenshaasjes en allerlei biefstukken die met een bups smaakmakers in een gevacumeerde zak onder water werden gegaard. Perfect gegaard. Zonder al dat guesswork.

Daarop klopte ik bij mijn uitgever aan, die ook niet van gokken houdt, en zij zei: ‘Ga er eens een boek over schrijven dan als je dat zo leuk vindt.’ Gelijk had ze. En daardoor ging er nog veel meer vlees, vis én groente in de zak om te onderzoeken wat er allemaal te sous-viden valt. Dat bleek een hele hoop. En nu is er (bijna) het boek met het resultaat van een krap jaar oefenen.

Om in Amerikaanse termen te blijven:

It’s bigger & better.

En hij heet: Sous-Vide – 85 recepten voor de thuiskok.

Het boek is vanaf 27 november op allerlei plekken te koop, on- en offline. Support je lokale boekhandel door het boek daar te kopen/bestellen, dat is wel zo aardig. Wil je het boek graag gesigneerd hebben? Bestel het boek dan in mijn webshop.

? fotografie: Saskia van Osnabrugge / ? styling: Maaike Koorman /??‍? foodstyling: Ajda Mehmet / ? uitgeverij: Good Cook

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *