Recepten Sous-vide

Simpele eendenborstfilets met sinaasappeldressing

vrijdag, november 22, 2019
Simpele eendenborstfilets met sinaasappeldressing

Dit is een gemakkelijk recept waar je weinig omkijken naar hebt. Terwijl de eendenborstfilets in het waterbad hun ding aan het doen zijn, schenk jij jezelf een glas in, gooi je de voeten omhoog en luister je bijvoorbeeld naar een aflevering van de Bon Appetit Foodcast. Ongeveer een kwartier voor het einde van de gaartijd maak je de dressing die ook maar amper inspanning vereist. Als dat glas wijn iets te hard binnen is gekomen op je lege maag maakt dat dus niet zoveel uit. Lekker bij geroosterde aardappels (gebakken in eendenvet, ja doe!) of in een peperige waterkerssalade.

Simpele eendenborstfilets met sinaasappeldressing

Hoofdgerecht (2 personen)

2 eendenborstfilets
zout en peper
2 takjes rozemarijn
olijfolie
zeezoutvlokken, ter garnering

Dressing
200 ml vers sinaasappelsap
50 ml extra vergine olijfolie

Verwarm het waterbad voor op 50,5 °C.

Snijd het vel van de eendenborstfilets met een scherp mes kruislings meermaals ondiep in. Hierdoor smelt het vet straks beter weg en krijg je een knapperige korst. Kruid de eendenborstfilets met zout en peper en leg ze in een sous-videzak. Leg op de vleeskant van elke filet een takje rozemarijn en trek de zak vacuüm.

Gaar de eendenborstfilets 1 uur en 30 minuten in het waterbad.

Doe intussen voor de sinaasappeldressing het sinaasappelsap in een steelpan en kook het sap op hoog vuur in tot er 50 ml over is gebleven. Klop de olijfolie door het sap en laat de dressing afkoelen in een kommetje. Breng op smaak met een beetje zout.

Neem de sous-videzak uit het bad en knip open. Neem de eendenborstfilets uit de zak. Gooi de rozemarijn weg. Laat de filet iets afkoelen terwijl je een zware koekenpan op hoog vuur verhit. Voeg wat olijfolie toe aan de pan en leg de filets op de huidkant in de pan. Bak ze 2 tot 3 minuten tot de huid goudbruin is. Neem ze uit de pan.

Snijd de filets schuin in plakken en bestrooi ze met zeezoutvlokken. Geef de sinaasappeldressing erbij.

? fotografie: Saskia van Osnabrugge / ? styling: Maaike Koorman /??‍? foodstyling: Ajda Mehmet / ? uitgeverij: Good Cook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *