Recepten Sous-vide

Het 63 °C-eitje

zondag, december 29, 2019
Het 63 °C-eitje

Voor wie gepocheerde eieren gehannes vindt (ik!), is een sous-vide gepocheerd ei een uitkomst. Niet dat ik m’n hand omdraai voor 2 traditioneel gepocheerde eieren, maar wanneer je er 8 maakt moet je het pocheerwater al snel tweemaal verversen. Nee, dan is de sous-vide manier een stuk efficiënter en het lukt altijd.

De eieren kunnen zo het waterbad in. Zorg er wel voor dat je zo vers mogelijke eieren hebt, want dan zit er het minste lucht in het ei en zal deze dus niet gaan drijven. Na het garen (1  uur, maar je hebt er zoals altijd geen omkijken naar) breek je de eieren zo boven je gerecht en een ovaal eitje glijdt op je Eggs Benedict of in je ramen. Je kunt onderstaand recept gewoon verveelvoudigen, als de eitjes maar naast elkaar in het waterbad passen.

Sous-vide gepocheerd ei, oftewel het 63 °C-eitje

Ingrediënt (1 portie)

1 ei
zeezout vlokken, ter garnering
ook nodig: schuimspaan of spin

Verwarm het waterbad voor op 63 °C.

Leg het ei voorzichtig met een schuimspaan of spin in het waterbad, er hoeft geen sous-videzak omheen.

Gaar het ei minimaal 1 uur, maximaal 2 uur in het waterbad. Na 1 uur is het nog een beetje drillerig en vloeibaar, na 2 uur is zacht gepocheerd.

Neem het ei voorzichtig uit het waterbad en laat iets afkoelen op keukenpapier.

Het ei is heel fragiel, breek de eierschaal dus voorzichtig en pel een deel ervan weg. Je kunt het ei nu zo vanuit de eierschaal op je gerecht gieten.

Bestrooi ruim met lekker zeezoutvlokken.

? fotografie: Saskia van Osnabrugge / ? styling: Maaike Koorman /??‍? foodstyling: Ajda Mehmet / ? uitgeverij: Good Cook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *