Recepten Zuur

Basisrecept voor pickles / ingemaakte groente

maandag, maart 30, 2020
Basisrecept voor pickles / ingemaakte groente

Van pickles kun je eindeloos snoepen, want ze blijven maanden goed. Leg een voorraadje aan, experimenteer met smaken en ingrediënten, en vergeet ze niet te gebruiken op burgers, hotdogs, rijst, door salades, op een frikandel speciaal (oei), fijngehakt door pastasauzen (écht!), op een plank met vleeswaren of met dungesneden vis, ’s nachts of bij de borrel. Ga je te buiten. Ook ideaal om restjes in te verwerken en je eigen picklepotpourri te maken.

Picklen is niet moeilijk en je mag zo lui zijn als je zelf wilt. Als je de specerijen met je picklemedium verhit, ontwikkelen de smaken van de specerijen zich sneller, maar dat gebeurt uiteindelijk ook wel als je alles koud in de pot giet. De enige must is dat je de suiker oplost in azijn voordat je water en de andere gastartiesten toevoegt. De verhouding die ik lekker vind is 3 delen azijn, 1 deel water, 1 deel suiker en 1/3 deel zout (zie het recept hieronder). Als je pickles op zijn, kun je het vocht opnieuw inzetten voor een volgende batch, maar ik zou het na drie maanden niet meer hergebruiken.

Basisrecept voor pickles / ingemaakte groente

Voor ± 500 ml

300 ml azijn
100 g suiker
2 el zout
je te picklen ingrediënt, bijvoorbeeld 750 g geschilde bietjes
2 el specerijen of kruiden (mosterzaad, venkelzaad, zwarte peper, sichuanpeper, karwijzaad, cayennepper, venkelgroen, dille, koriander, rozemarijn, etc.)

ook nodig: brandschone potten met deksel

Koude methode:
Los de suiker en het zout op in de azijn. Verdun met 100 ml water. Proef of je de pickle zo okay vindt, voeg anders iets meer water of suiker toe. Vul de potten met je te picklen groenten en specerijen of kruiden. Giet het picklevocht erop en zorg datd e groenten onderstaan. Draai het deksel op de pot en laat minimaal twee weken staan.

Warme methode:
Los de suiker en het zout op in de azijn. Verdun met 100 ml water. Proef of je de pickle zo okay vindt, voeg anders iets meer water of suiker toe. Breng samen met de specerijen of kruiden aan de kook. Neem de pan direct van het vuur.

Vul de potten met je te picklengroenten. Giet het picklevocht inde potten en zorg dat de groentenonderstaan. Laat afkoelen, draai hetdeksel op de pot en laat minimaal5 dagen staan.

Je kunt van beide soorten de potten wecken, dat verlengt hun houdbaarheid, mocht je écht voor de komende vijf jaar klaar willen zijn.

Dit recept staat in mijn eerste kookboek: Zuur

? fotografie: Jeroen van der Spek / ? styling: Maaike Koorman /??‍? foodstyling: Jessica Lek / ? uitgeverij: Good Cook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *